18 oktober 2016


Vilken bindning ska sitta på min längdskida?


Det finns tre bindningssystem på marknaden, Salomon SNS, Salomon Prolink och Rottefella NNN. Oavsett vilket system du väljer kommer du bli nöjd, alla fungerar bra.
SNS - Passar till skor från Salomon, Atomic och Oneway.
Prolink - Passar till skor från Salomon med Prolinksula, Alpina, Fischer, Rossignol och Madshus.
NNN - Passar till skor från Alpina, Fischer, Rossignol och Madshus.
Inom varje system finns sedan flera olika typer av bindningar. Vi går igenom dessa nedan.

Innan vi går vidare behöver du veta att det finns två olika sätt att fästa bindningarna i skidorna. Antingen skruvar man fast dem, eller skjuter man på dem på en NIS-platta. NIS-platta är integrerad i skidor från Fischer, Madshus, Rossignol och Peltonen. NIS-systemet finns endast för Rottefellas bindningar. En fördel med att skjuta på bindningen är att du kan flytta den några klick framåt eller några klick bakåt och på så vis förändra egenskaperna hos din skida.
SALOMON
Det är bland dessa bindningar du ska välja om du har pjäxor från Salomon, Atomic(från säsong 16/17 bara prolink) eller Oneway. SNS-systemet har funnits i många år och är väl beprövat. Alla bindningar i SNS-systemet skruvas fast i skidorna.

Klassiska bindningar
SNS Propulse RC - Toppbindningen och den lättaste i sortimentet. Den det tävlas på och den du skall välja om du har en lite bättre pjäxa (prisklass ca 1500kr och uppåt). Fungerar även med billigare pjäxor. Lätt och stabil.
SNS Propulse RC2 - Samma som Propulse RC med med en bredare bakdel. Monteras på skidor från Fischer, Madshus, Peltonen och Rossignol då de är utrustade med NIS-platta.
SNS Profil Equipe Classic - Trotjänaren som funnits väldigt länge. Passar i princip alla skor med SNS-systemet, men är optimal för pjäxor i prisklass under 1500kr.
SNS Auto Universal - Som namnet antyder är den automatisk, dvs du kan stiga i bindningen utan att öppna den för hand. Du kommer även lätt ur bindningen genom att trycka staven mot den. Följer med i våra TUR-paket. För enkel bindning för motionären och vasaloppsåkaren.
SNS Pilot Junior - Utmärkt kombibindning som används till både klassikt och skate för juniorer. För klen när junioren blir tyngre och måste åka på seniorskidor.
SNS Profil Auto Junior - Enkel att ta sig i och ur för de yngsta åkarna. Följer med i våra TUR-paket för barn.
Skatebindningar
SNS Pilot EQ Skate - Standardbindningen på skate. Den de allra flesta SNS-åkare använder. Passar alla SNS-pjäxor med dubbla "fästpinnar" under foten.
SNS Pilot Carbon RS - Toppmodellen som är vidareutvecklad från EQ Skate, lättare och med ny vinkel för bättre skaterörelse.
SNS Pilot Carbon RS2 - Samma som Carbon RS men med bredare bakdel. Monteras på skidor från Fischer, Madshus, Peltonen och Rossignol då de är utrustade med NIS-platta
Salomon Prolinkbindningar
Salomon Prolink är ett nytt bindningssytem från Salomon som suddar ut gränsen mellan Salomon och Rottefella. Det är nu möjligt att åka med Salomonskor på Rottefella NNN bindningar och det går bra att ha skor med Rottefella NNN-sula på Salomon Prolink bindningar. Prolink ersätter inte SNS som kommer att leva vidare utan är en ny möjlighet. Salomon Prolinkbindningar passar alltså till Salomonskor med Prolink-sula (ej till SNS Profil & SNS Pilot) och till skor med Rottefella NNN-sula. Summan av detta är alltså att du blir friare att välja bindning/sko än tidigare.
Salomon Prolink Carbon Classic - Bra åkkänsla. Lägre bindning.
Salomon Prolink Pro Classic - Bättre kontroll och stabilitet.

Rottefella NNN är bindningarna för dig som har pjäxor från Alpina, Fischer, Rossignol, Salomon Prolink eller Madshus. Alla bindningar passar till alla pjäxor från dessa märken. Rottefellas bindningar är förberedda för att skjutas på NIS-plattor som sitter integrerade på skidor från Fischer, Madshus, Rossignol och Peltonen. Har du en skida från Salomon, Atomic eller Oneway skruvar vi först på en NIS adapterplatta. Därefter skjuts bindningen på.

Klassika bindningar
Xcelerator Classic 2.0 - Bästa racingbindningen. Lätt, stark och stabil. Köpråd när du handlar skidor i prisklassen 2500kr och uppåt.
Xcelerator Classic Rollerski - Samma som ovan men specialgjord för rullskidåkning (annan typ av plast som tål rullskidåkningen bättre).
Xcelerator Junior Classic - Toppbindningen för juniorer. Enkel att öppna och stänga med greppvänligt handtag.
Exercise Classic - Bindning med bra stabilitet och kontroll. Rekommenderas till dig som köper skidor i prisklass under 2500:-.
Skatebindningar
Xcelerator SSR Skate - Super Skate Race... Bredare bindningshus med optimerad skatevinkel. Ger stabilare fotställning och gör din skaterörelse snabbare och mer kontrollerad.
Xcelerator Skate 2.0 - Normala skatebindningen. Lätt stark och stabil. Duger gott för de allra flesta åkare... även på tävling.
Xcelerator Skate Rollerski - Samma som ovan men specialgjord för rullskidåkning (annan typ av plast som tål rullskidåkningen bättre).
Xcelerator Junior Skate - Toppbindningen för juniorer. Enkel att öppna och stänga med greppvänligt handtag.
Xceleratorbindningarna finns i vissa fall designade för olika märken men har samma egenskaper som Rottefellas modeller. Xceleratorbindningar finns även tillgängliga i bland annat guldpläterad version och titanversion.
Bindningar hittar du HÄR

2 kommentarer:

Namn sa...

Skulle inte Atomic enbart köra med prolinksula i år?

Tony Pölder sa...

stämmer bra det...från den kommande säsongen bara prolink men innan dess bara SNS